Soal TOEFL Active Participle dan Pembahasannya

Active Participle dalam Soal TOEFL

Dalam tes TOEFL® bagian Structure and Written Expression juga sering ditemukan soal dengan pola active participle. Anda dapat mengidentifikasi jenis soal ini jika mengetahui fungsi dan penggunaannya. Perhatikan hal-hal berikut berikut ini.

Active participle adalah kata kerja + -ing yang dapat digunakan sebagai:

A. Noun modifier
B. Clause modifier

A. Noun modifier terdiri dari:

1. Active participle sebelum kata benda.
  • The dancing girl is my sister.
    (The dancing girl is a girl who is/was dancing.)
  • The singing bird is a murai.
    (The singing bird is a bird which is singing.)
2. Active participle sebagai participle phrases
  • The man wearing a cap is my father.
    (The man who is/was wearing a cap is my father.)
  • The boy riding the buffalo is my brother.
    (The boy who is/was riding the buffalo is my brother.)

B. Active participle/participles phrases sebagai clause modifier:

  • Being old, he has to wear glasses.
    (Because he is old, he has to wear glasses.)
  • Shouting, he kicked the door.
    (While he was shouting, he kicked the door.)

Penggunaan active participle

1. Bila dua pekerjaan dikerjakan oleh subjek yang sama pada waktu yang bersamaan, maka salah satu kalimat tadi dibentuk menjadi active participle.
    • He rode away. He whistled.
      He rode away whistling.
  • The children came. They ran to meet us.
    The children came running to meet us.
2. Bila suatu perbuatan diikuti oleh perbuatan lainnya dan dilakukan oleh subjek yang sama, maka perbuatan yang pertama dinyatakan dengan active participle.
  • He opened the drawer and took out a revolver.
    Opening the drawer, he took out a revolver.
3. Active participle dapat menggantikan as/for/since/because + subject + verb.
    • Because he was a student, he was naturally interested in museums.
      Being a student, he was naturally interested in museums.
  • As he didn’t know the answer, he kept silent.
    Not knowing the answer, he kept silent.
4. Bila dua pekerjaan dikerjakan oleh subjek yang sama dan pekerjaan yang satu sudah selesai dikerjakan lalu diikuti oleh pekerjaan lainnya, maka pekerjaan yang sudah selesai dinyatakan dengan active participle.
- After I had finished my work, I went out.
   Having finished my work, I went out.

Contoh Soal TOEFL 

Active Participle dan Pembahasannya

Susah cari soal-soal TOEFL yang lengkap?

Sudah kami sediakan superlengkap, praktis, dan aplikatif!

Klik Download

1. I like all abstract paintings ______ by famous painters especially Affandi.
    A. drawing
    B. drawn
    C. which are drawing
    D. which draw

Jawaban : B
Key word : by
Pembahasan : Kalimat ini merupakan bentukan dari I like all abstract paintings which are drawn by famous painters especially Affandi. Which are kemudian dihilangkan menjadi drawn saja.

2. His grandfather usually walks around the garden to see the blooming flowers. The underlined words mean ______.
    A. flowers that are going to bloom
    B. flowers that are blooming
    C. flowers that will be blooming
    D. flowers that have been blooming

Jawaban : B
Key word : the blooming flowers
Pembahasan : The blooming flowers merupakan active participle untuk the flowers that are blooming.

3. Mr. Indra demanded thorough research, complete and a well-written ____ report.
    A. investigate
    B. investigates
    C. investigation
    D. investigating

Jawaban : D
Key word : report
Pembahasan : Yang dibutuhkan di sini adalah kata yang menerangkan noun yaitu report. Maka kita membutuhkan adjective, yaitu investigating.

4. Network employees of associated companies are not allowed to participate in TV quiz games.
Choose the one word or phrase which would best keep the meaning of the original sentence if it were substituted for the underlined word.
    A. subsidiary
    B. connected
    C. social
    D. member

Jawaban : B
Key word : associated; substituted
Pembahasan : Kata associated berarti “berhubungan”. Jadi kata penggantinya (substitute) juga harus yang bermakna sama. Pada pilihan jawaban masing-masing kata dan maknanya adalah subsidiary (tambahan), connected (berhubungan), social (social), member (anggota). Kata yang bermakna sama dengan associated adalah connected.

5. ______ a sharp axe, he cut down the tree easily.
    A. Using
    B. To used
    C. To using
    D. Have used

Jawaban : A
Key word : a sharp axe
Pembahasan : Kata kerja yang diletakkan di subjek kalimat harus berbentuk V-ing.

6. Do you know the man _____ in the third row from our left?
    A. is sat
    B. was sitting
    C. sitting
    D. sat

Jawaban : C
Key word : know the man
Pembahasan : Kalimat ini merupakan bentukan dari Do you know the man who is sitting in the third row from our left. Who is dapat dihilangkan dengan mengganti V + s/es menjadi V– ing.

7. _____ taking over the leadership of this project is what made it succeed.
    A. Her
    B. She
    C. She is
    D. Her having

Jawaban : A
Key word : taking over; is
Pembahasan : Bentuk gerund pada kalimat harus diawali dengan possessive pronoun.

8. Soekarno, _____ one of the strongest Indonesian Presidents, served from 1945 to 1965.
    A. was considered
    B. considering
    C. considered
    D. is considered

Jawaban : C
Key word : one of the strongest Indonesian President
Pembahasan : Bentuk aposisi pada kalimat membutuhkan bentuk pasif considered.

9. The Federal Reserve System, _____ under President Wilson, plays a key role in regulating the U.S. economy.
    A. The establishment in 1913
    B. Was established in 1913
    C. Established in 1913
    D. In 1913 they established it

Jawaban : C
Key word : under President Wilson
Pembahasan : Karena menerangkan The Federal Reserve System bermakna pasif dan berfungsi sebagai appositive maka jawaban yang paling sesuai adalah established in 1913 (yang dibangun tahun 1913).

10. _____ in 1937, the Golden Gate Bridge spans the channel at the entrance to San Fransisco Bay.
    A. Completes
    B. Completed
    C. Completing
    D. To complete

Jawaban : B
Key word : the Golden Gate Bridge
Pembahasan : Fungsi participle di dalam kalimat ini sebagai modifier (penerang) dan bermakna pasif.

11. Located in the cranial cavity in the skull, the brain is the larger mass of nerve tissue in the human body.

Jawaban : C
Key word : the … mass of nerve tissue in the human body
Pembahasan : Penggunaan the menunjukkan penggunaan superlative. Pola superlative adalah the + adjective [-est]. Jadi larger seharusnya diganti largest.

12. Led by Daniel Webster, the Whig party was one of the two major political powers in the United States from 1834 and 1852.

Jawaban : D
Key word : from 1834
Pembahasan : Penggunaan kata penghubung and tidak tepat karena menunjukkan rentang waktu. Jadi and seharusnya diganti dengan until.

13. The organizers of the charity were more than surprised at how many people lined up to receive clothes donating by the outgoing mayor.

Jawaban : C
Key word : by
Pembahasan : Kata by seharusnya diawali oleh kata kerja dalam bentuk lampau.

14. Whereas Earth has one moon, the planet call Mars has two small ones.

Jawaban : B
Key word : the planet call Mars
Pembahasan : Karena dalam satu klausa tidak boleh ada dua kata kerja dan kalimat tersebut mengandung makna “yang disebut”, maka kata yang digunakan seharusnya called (V3).

Susah cari soal-soal TOEFL yang lengkap?

Sudah kami sediakan superlengkap, praktis, dan aplikatif!

Klik Download

15. Given a prescription to the last patient in the hospital, the doctor plans to go home directly as he is so tired.

Jawaban : A
Key word : the doctor
Pembahasan : Karena menunjukkan suatu urutan kegiatan yang dilakukan oleh dokter, bukan sebab akibat, maka given seharusnya diganti dengan having given.